Eurooppa Kaupunki Kulttuuri Matkailu Matkakohteet Norja Soolomatkailu Teemat

Baletti-ilta Oslossa

Rakastan oopperaa ja balettia. Kun olin nuorempi, tanssin balettia – en tosin ollut mitään prima ballerina -ainesta, mutta rakastin kovin tanssia. Kiinnostukseni oopperaankin kehittyi jo lapsena. Luin lapsille tarkoitettua tietokirjaa, jossa oli hilpeä tarina valitettavasta välikohtauksesta erään Tosca-esityksen lopussa (jos olet kiinnostunut ooppera-anekdooteista, kannattaa kurkistaa Opera Spoofan sivuille)!

baletti ooppera oslo

 

Meillä on tasokas kansallisooppera Helsingissä, ja yritän nähdä niin monta esitystä kuin suinkin mahdollista kauden aikana. Ikävä kyllä minulla ei ole juuri ystäviä, jotka olisivat kiinnostuneita oopperasta ja baletista, joten yleensä menen katsomaan niitä yksin. Ehkäpä siksi se ei tunnu hankalalta käydä yksin kulttuuririennoissa ulkomaillakaan. Ooppera on yksi niistä paikoista maailmassa, missä ei minusta tunnu laisinkaan oudolta olla yksikseen. Ihmiset ovat yleensä niin keskittyneitä taiteeseen ja itse esitykseen, että he eivät todellakaan pällistele sitä onko joku kenties yksin paikalla (joskus kun menee elokuviin itsekseen, saattaa saada vähän katseita osakseen – eipä sillä että sillä nyt mitään väliä sinänsä olisi).

Hyvä asia on myös, että kieli ei ole ongelma, kuten se usein on teatterissa – ja jopa elokuvissa, jos on maassa, jossa ne dubataan paikalliselle kielelle. Tanssiesityksissä ei kieltä tarvita ja oopperat esitetään yleensä italiaksi, saksaksi tai ranskaksi, mutta tekstitys on kyllä englanniksi varmasti kaikkialla.

baletti ooppera oslo

 

Joten kun olin reissussa Oslossa viime helmikuussa, ja mietin, mitä voisi soolomatkaaja tehdä perjantai-iltana, löysinkin itseni pian Den Norske Opera & Ballettin sivuilta tutkiakseni millaisia esityksiä ohjelmistossa meni. Ja siellä oli kuin olikin muutama paikka jäljellä balettiin Onegin samalle illalle! Mikä tuuri! Ostin lipun saman tien netistä – luonnollisesti en saanut kovin hyvää paikkaa vaan se oli sitä piippuhyllyosastoa, mutta oli se ihan riittävän hyvä (kun muistin ottaa silmälasit mukaan, heh).

baletti ooppera oslo

 

Oslon oopperatalo (Operahuset) on upea. Rakennus sijaitsee Bjørvikan kaupunginosassa Oslon keskustassa, Oslofjordin kupeessa. Sen rakentaminen alkoi vuonna 2003 ja rakennus valmistui vuonna 2007. Oopperatalo on voittanut arkkitehtuuripalkintoja – eikä yhtään ihme, se on kyllä varsin vaikuttava arkkitehtoninen taideteos.

baletti ooppera oslo

 

Suosittelen lämpimästi osallistumaan Oslon oopperatalon opastetuille kierroksille. Lisätietoja löytyy täältä. Kierrokset ovat kohtuuhintaisia, 120 NOK aikuisille ja 60 NOK alennusryhmille (Oslo Passilla saa alennusta). Vaikka ei olisikaan innokas oopperafani, rakennuksen arkkitehtuuri on ihan riittävä syy osallistua (toki siellä näkee myös kaikkia kiehtovia paikkoja oopperassa). Rakennuksessa voi kuitenkin vierailla omatoimisesti ihan ilmaiseksikin, ja kesällä (tai aina kun ei ole liian jäistä/lumista), kannattaa ehdottomasti kiivetä katolle ja ihailla panoraamanäkymiä Oslon yli.

baletti ooppera oslo

 

Perjantai-ilta oli vilkkaimmillaan, kun olin kävelemässä oopperatalolle hotelliltani. Olin katsonut kartasta, ettei matka ole kovin pitkä, joten uskaltauduin lähtemään korkokengissä. Päätös ei kuitenkaan ollut kovin järkevä helmikuisessa Oslossa! Tie oli hurjan liukas ja jäinen, ja pelkäsin lukemattomia kertoja vetäväni lipat. Reittiä sipsuttaessani tapasin pari iloista espanjatarta, jotka olivat minun tavoin matkalla oopperatalolle vääränlaisissa jalkineissa. Kirosimme porukalla korkeat korot ja Oslon jääkentät, mutta onneksi selvisimme ajoissa perille.

baletti ooppera oslo

 

Onegin oli fantastinen. En olekaan sitä ennen nähnyt livenä. Norjan kansallisbaletissa on varsin korkea taiteellinen taso, ja paitsi taidokkaasta tanssista, nautin erityisesti puvustuksesta. Harmi vain, että olin aika väsynyt. Kun otin lasin samppanjaa ensimmäisellä väliajalla, minun oli välillä vaikea pitää silmäni auki toisen näytöksen aikana… se oli todella kurjaa, koska baletti oli niin hieno. Matkustaminen voi vaan uuvuttaa joskus, varsinkin jos ei ole ikuisesti 21… ja minulla oli pitkä viikko takana.

Päätin ottaa taksin hotelliin esityksen jälkeen. Ei siksi, että kävelymatka olisi ollut liian pitkä, vaan koska en halunnut enää testata onneani korkokengissä jääkiekkokenttää muistuttavalla reitillä. Taksit ovat kalliita Oslossa, joten maksoin ihan sievoisen summan lyhyestä matkasta. Kannattaa siis kävellä oopperaan mukavissa, hyvissä jalkineissa ja vaihtaa juhlakengät vasta paikan päällä. Päällysvaatteet voi jättää vartioimattomalle säilytysalueelle. Arvokkaampia esineitä voi laittaa säilytyslokeroon 10 NOK panttia vastaan.

Päästyäni hotellille nakkasin korkkarit pois jalasta ja kävin lämpimässä kylvyssä, sitten olikin ihana pujahtaa puhtaisiin valkeisiin lakanoihin makoisille yöunille. Suosittelen ehdottomasti tutustumaan Norjan Kansallisoopperan tarjontaan, jos yhtään kiinnostaa! 🙂

Lipputietoja löytyy Oopperan sivuilta englanniksi täältä. Jos etsit muita tapahtumia Oslossa, kannattaa tutustua ainakin Oslon virallisen matkailuneuvonnan kattavaan tapahtumaoppaaseen.

baletti ooppera oslo

Käytkö sinä matkoillasi katsomassa oopperaa, balettia, konserttia tai muita kultuuririentoja? Mikä on paras esitys mitä olet koskaan nähnyt ja missä? 🙂

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *