Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde
Aasia Israel Matkailu Matkakohteet Ranta

Eilat – monipuolinen ja erilainen rantakohde

Viime tammikuussa suuntasin viikoksi aurinkoon rentoutumaan Israelin Eilatiin – vieläpä pakettimatkalle, jollaisella en ollut sitten teini-iän. Israel kiinnosti minua maana, koska en ole siellä aiemmin käynyt, ja koska viikkoa enempää en pystynyt irrottamaan aikaa lomailuun olivat minua kiinnostavat, järkevät aurinkokohteet vähissä. Googlettelun ja kohteiden kartoittamisen jälkeen tulin siihen tulokseen, että Eilat vaikutti olevan yllättävän monipuolinen ja erilainen rantakohde.

Eilat sijaitsee Akabanlahdella, aivan vastapäätä Jordanian Akabaa, ja on kuuluisa siitä, että siellä paistaa aurinko lähes aina – 360/365 päivää. Punaisen meren veden lämpötila on miellyttävä talvellakin – reilu 20 °C, ja päivisin ilman lämpötila pyöri hieman alle parinkympin. Hellettä ei siis ollut, mutta Suomen pakkasiin ja pimeyteen verrattuna varsin miellyttävä muutos.

Pelkät lennot Israeliin olivat sen verran tyyriitä alkaessani etsiä matkaa, että pakettimatka oli varsin fiksu valinta myös taloudellisesti. Mielikuvani Eilatista ei ollut ehkä kaikista hehkein – ajattelin, että se on sellainen vähän aikansa elänyt turistikohde, onhan sinne tehty Suomestakin seuramatkoja jo vuosikymmeniä. Mutta avoimin mielin päätin antaa mahdollisuuden tällä uudelle kohteelle, koska se vaikutti todellakin monipuoliselta ja kiinnostavalta!

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Nyt ollaan pakettimatkalla

Seuramatkahetki näkyi jo koneessa; ihmiset olivat halukkaita juttelemaan ja tekemään tuttavuutta. Lento Ovdaan – toiselle Israelin kansainvälisistä kentistä – kesti viitisen tuntia. Minulla oli kiire vessaan ja poistuin aika reippaasti yksin koneesta, kiiruhtaen kohti terminaalirakennusta. No, pari sotilaspukuista virkailijaa astuikin vetämään minut sivummalle turistilaumasta. He halusivat kysellä minulta tarkempia kysymyksiä – miksi olen matkustanut Israeliin, olinko yksin, olenko vieraillut maassa aiemmin, kuinka kauan ja missä oleskelen, ja sen sellaista. Kerroin, että seuralaiseni on tulossa perässä, mutta itselläni oli kiire päästä asioimaan naistenhuoneessa. He halusivat jututtaa myös matkakumppaniani, mutta muutaman minuutin kuulustelun jälkeen saimme jatkaa matkaa. Myöhemmin matkaopas kertoi bussissa, että on ihan tapana, että jokaisesta koneellisesta otetaan tällaiseen tarkempaan syyniin aina yksi tai kaksi tyyppiä.

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohdeHotellimme Isrotel Royal Garden sijaitsi lähellä rantabulevardia, muutaman minuutin kävelymatkan päästä rannasta. Se oli varsin iso kompleksi, vehreine uima-altaineen ja monine majoitusrakennuksineen, ja sen yhteydessä oli pienehkö ostoskeskuskin. Saatuamme avaimet ja ohjeet miten löytää perille, kävelimme rakennukseen jossa huoneen piti sijaita. Otimme hissin kerrokseemme ja kävellessämme pitkää käytävää, törmäsimme jo bussista tuttuun pariskuntaan. Kävi ilmi, että meille oli annettu sama huoneisto. Lisäksi huoneessa tehtiin jonkinnäköistä remonttia! Naurettiin vähän siinä siitten tilanteelle, kunnes lähdin respaan selvittelemään asiaa. Uusi huoneisto järjestyi kuitenkin pian – tällä kertaa ilman uusia huonekumppaneita. Myöhemmin naurettiin, että se vasta olisi sanan täydessä merkityksessä seuramatkailua, jos matkanjärjestäjä sulloisi tuntemattomia samoihin huoneisiin. 😀 (Tosin näinhän kai tehdään, jos matkustaa ns. nais-/miespaikoilla yksikseen.)

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Rentoa lomailua 

Bulevardilla on lomatunnelmaa vilkkuvine neonvaloineen, pyörivine huvipuistolaitteineen ja kovaäänisine musiikkeineen. Vieressä on pieni basaarialue, josta löytyy koruja, asusteita ja käsitöitä. Ravintoloiden mainoksia jaellaan innokkaasti, mutta mitään agressiivisia sisäänheittäjiä ei tuolla tule vastaan. Tunnelma on tammikuussa myös melko rauhallinen; paikalla on paljon eläkeläisiä ja jonkin verran lapsiperheitä.

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohdeRantabulevardin edestä aukeavalla pitkällä rannalla on hienoa hiekkaa ja hyvä uida. Aurinkotuoleja ja -varjoja on vuokralla. Kauempana on muitakin rantoja, esimerkiksi kuuluisa luonnonsuojeltu Koralliranta sijaitsee noin 10 kilometrin päästä keskustasta. Sinne pääsee bussilla tai taksilla, mutta siellä on myös iso hotellikeskittymä.

Negevin autiomaa ja ympärillä kohoavat vuoret luovat omaa tunnelmaa kaupunkiin, samoin vastarannalla häämöttävä Jordanian Akaba. Päivisin tarkenee lyhythihaisessa, mutta illalla kevyt takki tai neule on tarpeen talviaikana.

 

 

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Paikallisia palveluita

Suomalaisten suosima ravintola Gulf tuli myös testattua kertaalleen. Ruoka oli ihan perushyvää, samoin palvelu – ja hintataso israelilaisittain varsin edullinen – mutta itse en erityisemmin viehättynyt paikasta; se oli aika turistiravintolameininkiä suomenkielisine menuineen.

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohdeMerenantimien ystäville suosittelen ehdottomasti tutustumaan Les Sardines -ravintolaan, jossa oli paitsi erinomainen kalaruoka, myös asiantuntemusta viineistä ja todella hyvä palvelu. Suolakuoressa kypsennetty eurooppalainen meribassi oli yksi herkullisimmista kala-annoksista, mitä olen syönyt.

Toinen merenherkkuihin erikoistunut hyvä ravintola on Rak Dagim. Italialainen ravintola Pastory oli myös varsin hyvä hinta-laatusuhteeltaan. Amerikkalaistyylisessä Moses’ssa oli mukava ulkoterassi lämpölamppuineen ja perustason ruokaa.

Hotellimme Isrotel Royal Garden oli siis huoneistohotelli. Parveke oli reilun kokoinen ja huoneisto ihan siisti, joskaan varustelutaso ei ollut mitenkään hulppea. Uima-allasalue oli iso; se jakautui erilaisiin altaisiin ja alueisiin. Hauska yksityiskohta oli oma tekohiekkaranta. Siellä oli myös iso vesiliukumäki. Parasta hotellissa olikin mielestäni ulko- ja allasalueiden vehreys ja tunnelma – tosin niistä ei päässyt ihan täysillä tammikuun säissä nauttimaan. Uskoisin, että varsinkin lapsiperheelle tämä hotelli on varsin mainio sekä sijaintinsa että palveluidensa puolesta. Hotellissa on mm. ravintola, allasbaari ja pieni supermarket. Pienessä kauppakeskuksessa on erilaisia pieniä putiikkeja, luksusmuodista koruihin ja kosmetiikkaan.

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Fiiliksiä ja tekemistä

Israelilaiset ovat varsin ystävällisiä ja mukavia, mutta asiallisia asiakaspalvelutehtävissä. Eilat on länsimaisen oloinen kohde. Olonsa siellä tunsi varsin turvalliseksi, eikä yksin liikkuminen naisena tuntunut missään määrin pelottavalta pimeälläkään. Varsin rauhassakin sai olla, eikä kerjäläisiä tai kaupustelijoita juuri näkynyt. Kaduilla pyöri ajoittain aseistettuja sotilaita, ja kauppakeskuksiin oli turvatarkastukset, mutta muuten meno ei juuri eronnut tyypillisistä rantakohteista. Toki eksotiikkaa on ilmassa silti eri tavalla, ja esimerkiksi siisteys ja puhtaus pistävät silmään! Juutalaiset tavat ja sapattisäännökset eivät ole Eilatissa kuitenkaan yhtä vahvasti esillä kuin jossain muualla Israelissa, alueella on esimerkiksi ravintoloita jotka eivät noudata kosher-sääntöjä. Samoin sapattina on iso osa ravintoloista auki.

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohdeEilat ei ole halpa kohde; Israelissa elinkustannukset ovat korkeat. Hintataso on esim. ruokailun ja alkoholin suhteen samaa luokkaa kuin Suomessa (Helsingissä), joskus ehkä korkeampikin. Taksit ja bussit tosin ovat selvästi halvempia kuin kotimaassa! Ruoka on pääosin joka paikassa varsin hyvää ja maukasta. Monentasoisia ravintoloita löytyy – edullisista pikaruokapaikoista fine diningiin ja siltä väliltä. Moni paikka on tosin kosher ja voi olla vaikeaa löytää esimerkiksi pihvipaikkaa, jossa saisi pihvinsä muuta kuin täysin kypsänä.

Voin suositella Eilatia rantakohdetta kaipaavalle! Parasta Eilatissa on mielestäni sen monipuolisuus aktiveettien ja nähtävyyksien suhteen sekä mahdollisuus tehdä retkiä lukuisiin mielenkiintoisiin paikkoihin, mukaan lukien Jordanian kalliokaupunki Petraan ja Egyptiin Kairoon. Toki ihan Israelin puolellakin riittää nähtävää ja koettavaa, ja Eilatista tehdään retkiä mm. Kuolleelle merelle ja Jerusalemiin.

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohdeVesiaktiviteeteista kiinnostuneille Eilat on oivallinen kohde koralleineen ja kirkkaine vesineen. Paikalla järjestetään sukelluskursseja ja snorklaaminen on kiehtovaa – esimerkiksi Korallirannalla on huikea määrä erilaisia kalalajeja. Eilatissa on kuitenkin myös varsin kivat ostosmahdollisuudet – useampi kauppakeskus ja pikkuputiikkeja, sekä basaarialue. Luonnosta, historiasta ja arkeologiasta kiinnostuneen ehdoton kohde on Timnan kansallispuisto. Kuten kunnon turistimestassa, tuolla on myös tarjolla kaikenlaisia retkiä alkaen kameli- ja jeeppisafareista. Risteily Punaisella merellä on myös mukava tapa viettää päivää. Paikallisessa kibbutsissa järjestetään perjantaisin sapatti-illallinen, jonne saa osallistua myös muut kuin kibbutsin jäsenet. Illallinen oli erittäin maittava ja monipuolinen – mainio tapa tutustua israelilaisen keittiön perinteisiin herkkuihin.

Selvää on, että Eilat on turistikohde, mutta se ei ole mielestäni sitä sanan pahassa merkityksessä. Se on myös suosittu kohde israelilaisten keskuudessa tulla sapatiksi ja viikonlopuksi lomailemaan. Jos Eilat kiinnostaa, niin käy tsekkaammassa myös Instagramin stooreissa videopätkiä reissulta!

Tämä reissu jätti myös kovan kiinnostuksen tutustua lisää Israeliin! Jerusalemissa vierähtäisi helposti päivä jos toinenkin. Haluaisin myös nähdä Tel Avivin, ja olisi mahtavaa käydä tutustumassa johonkin maan viinialueista. Ihastuin kovasti joihinkin israelilaisiin viineihin, ja yksi asiantunteva tarjoilija onnistui pitämään sellaisen myyntipuheen luonnon kauneudesta, että todella tekisi mieli nähdä maata enempikin. 🙂

Eilat - monipuolinen ja erilainen rantakohde

Oletko sinä käynyt Israelissa tai haluaisitko mennä vierailemaan maassa?

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *