Tukholman joulumarkkinat
Eurooppa Kaupunki Kulttuuri Matkailu Matkakohteet Ruotsi

Opas Tukholman joulumarkkinoille

Viime aikoina olen suunnitellut minne reissaisin jouluna. Tänä vuonna en lähdekään varsinaisesti minnekään joulumarkkinoille kuten Prahaan, vaan olen menossa viettämään ensimmäistä kertaa soolojoulua ulkomaille! Toivottavasti tällä reissulla tulee kuitenkin nähtyä myös uusia joulumarkkinoita. Joulutunnelmaan virittäytyessä ajattelin jakaa parhaat vinkkini Tukholman joulumarkkinoille.

Asuessani Tukholmassa vanhassa kaupungissa vaeltelu oli suosikkipuuhaani etenkin jouluaikaan. Mielestäni se on tunnelmallisimmillaan juuri talvella: ulkona on kylmä ja värikkäät, kauniit talot valoineen huokuvat lämpöä ja tunnelmaa. Skandijoulusta haaveilevan ei tarvitse suunnata sen kauemmas kuin Tukholmaan, josta löytyy monenmoisia joulumarkkinoita ja tunnelmallisia tapahtumia.

Tukholmasta löytyy sekä varsin perinteisiä, vanhoja ja turistien suosimia joulumarkkinoita että vähemmän tunnettuja tuttavuuksia. Miltä kuulostaisi vaikkapa venematka idylliseen saaristokaupunkiin, karkkiostokset kelluvassa kaupassa tai shoppailureissu linnaan? Tämä opas Tukholman joulumarkkinoille antaa vinkkejä erilaisista vaihtoehdoista tutustua naapurimaan joulutunnelmaan.

Tukholman joulu markkinat

Tukholman joulumarkkinat

Tukholman joulu markkinat

Gamla Stanin Suurtorin joulumarkkinat

Gamla Stanin (vanha kaupunki) Suurtorin markkinat ovat perinteisimmimmät, vanhimmat ja kuuluisimmat – ja varmaankin tutuimmat suomalaisille. Ruotsissa joulumarkkinatraditio alkoi jo keskiajalla, ja ensimmäisen pidettiin Tukholman vanhassa kaupungissa vuonna 1523!

Kotoisa tunnelma täyttää Stortorgetin aukion, kun pienet punaisen puukojut aloittavat joulumakeisten, keramiikan, käsitöiden ja paikallisten herkkujen, kun savustetun poron ja hirvenlihan myymisen. Paikalla on reilut nelisenkymmentä myyntipistettä. Kylmällä säällä glögi lämmittää mukavasti – ja jos sää käy liian kylmäksi, Gamla Stanin kodikkaat kahvilat ja ravintolat ovat nurkan takana.

Vuonna 2018 Gamla Stanin joulumarkkinat Suurtorilla ovat avoinna 24.11.-23.12. päivittäin klo 11-18. Lisätietoja täältä.

Tukholman joulumarkkinat

Tukholman joulumarkkinat
Kuva: Skansen
Tukholman joulumarkkinat
Kuva: Skansen

Skansenin joulumarkkinat

Skansen on maailman vanhin ulkoilmamuseo. Joulumarkkinoita siellä on pidetty vuodesta 1903 alkaen, joten perinteikkyyttä löytyy täältäkin. Skansenilla on tapahtumia ja tilaisuuksia koko joulukuun ajan, ja historialliset talot sisustetaan joulutunnelmaan.

Markkinoilla myydään esimerkiksi perinteisiä makkaroita, juustoja, mausteita, kakkuja, näkkileipää, hilloja, makeisia ja marsipaania. Luonnollisesti täältä voi hankkia myös joulukoristeita, monenlaisia käsitöitä tai vaikkapa lastenkirjoja.

Tänä vuonna Skansenin joulumarkkinat avataan lauantaina 24.11. Markkinat ovat avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 10-16 24.11.-16.12. Pääsymaksu Skanseniin on 125 SEK aikuisilta, alle 15-vuotiaat lapset ilmaiseksi. Lisätietoja löytyy englanniksi täältä.

Tukholman joulumarkkinat

Kuninkaallisen tallin joulumarkkinat

Tukholman joulumarkkinat
Kuva: Lisa Raihle Rehbäck, © Kungl. Hovstaterna

Ehkäpä fiineimmät markkinat pidetään Kuninkaallisen tallin tiluksilla ensimmäisenä adventtiviikonloppuna. Kolmena päivänä noin 70 huolella valittua näytteilleasettajaa eri puolilta Ruotsia myy käsitöitä ja herkkuja.

Tallin tiloihin, hevosiin ja henkilökuntaan pääsee myös tutustumaan viikonlopun aikana. Tallin kahvilaan voi poiketa herkuttelemaan ja nauttimaan tunnelmasta.

30.11.-2.12, perjantaina klo 12-19, la klo 10-18, su klo 10-17. Pääsymaksu SEK 80, alle 12-vuotiailla vapaa pääsy huoltajan seurassa. Lisätietoja englanniksi täältä.

Tukholman joulumarkkinat

Tukholman joulumarkkinat

Tukholman joulumarkkinat

Drottningholmin joulumarkkinat

Drottningholmin palatsin vuotuiset joulumarkkinat on perinteisesti pidetty toisena adventtiviikonloppuna. Vuonna 2018 markkinat pidetään siis lauantaina 8.12. (klo 10-18) ja sunnuntaina 9.12 (klo 10-17).

Näillä markkinoilla keskitytään käsitöihin ja taideteollisuuden tuotteisiin. Tarjolla on esimerkiksi kynttilöitä ja tekstiilejä. Toki saatavilla on myös ruokaa, paikallisia herkkuja ja glögiä.

Myös itse palatsi on avoinna joulumarkkinoiden aikana. Siihen voi käydä tutustumassa omin päin tai osallistua opastetulle kierrokselle. Lisätietoja englanniksi täältä.

Tukholman joulumarkkinat

Steningen linnan joulumarkkinat

Tukholman joulumarkkinat
© Steninge Slottsby

Steningen linnan joulumarkkinat ovat Tukholman alueen suurimmat sisätiloissa pidettävät joulumarkkinat. 1500 neliötä täyttyy myyntipisteistä, ravintoloista ja käsityöläisistä. Ilmapiiri on viihtyisä ja samalla reissulla voi tutustua kauniiseen Steningen linnakylään.

Linna sijaitsee Sigtunassa (osoite: Steninge Slottsväg 141, Märsta), jonne matka kestää hieman yli tunnin junalla Tukholmasta (samalla voi tsekata myös pittoreskin Sigtunan kaupungin joulumarkkinat). Ilmainen sisäänpääsy ja ilmainen pysäköinti, jos paikalle saapuu autolla.

Nämä joulumarkkinat avataan aikaisemmin kuin muut – vuonna 2018 markkinat ovat avoinna joka päivä 10.11.-23.12. välisenä aikana (ma-pe 11-18, la-su 10-17). Lisätietoja (ruotsiksi) täällä.

Tukholman joulumarkkinat

Risteily Blidön joulutorille

Tukholman joulumarkkinat
Kuva: Bengt Nyman [CC BY 2.0]
Luulitko, että Tukholman saaristoa voi ihastella vain kesäisin? No, ei välttämättä, koska saaristoon tehdään erilaisia jouluristeilyjä. Yksi mahdollisuus on osallistua risteilylle, joka menee Blidön saarelle, jossa järjestetään perinteiset joulumarkkinat. Päiväreissulla voi nauttia lounaan tai päivällisen s/s Blidösund -laivalla ja viettää muutaman tunnin markkinoilla ennen kuin suuntaa takaisin kaupunkiin.
Blidön markkinoiden erikoisuuksia ovat tuore kala, savustetut ja säilötyt paikalliset herkut ja lähisaariston käsityöläisten taidokkaat tuotteet. Ja tietysti glögiäkin saa. 😉

 

Lisätietoa risteilyistä, aikatauluista ja lipuista löytyy täältä (ruotsiksi).

Tukholman joulumarkkinat

Marsipaanilaivan joulutori

Ainutlaatuinen – ja kirjaimellisesti makea – kokemus on vierailla herkkuja pursuavassa Marsipanbåtenissa, 1930-luvulta peräisin olevassa Tukholman ainoassa kelluvassa makeisliikkeessä. Kyseessä on siis pikemminkin karkkikauppa, mutta joulutunnelmaa joulun alla avautuvasta paatita löytyy silti hurjasti.

Karkkihiiren unelmakohteesta löytyy suklaat, tryffelit, toffeet, nougatit, konvehdit, marsipaanit ja paljon muuta makeaa (myös marsipaanimarmeladia!). Saatavilla myös täysin vegaanisia makeisia. 

Marsipaanilaivan joulutori avataan ensimmäisenä adventtina, vuonna 2018 perjantaina 30.11. Avoinna 29.12. saakka ma-pe klo 11-19. (Poikkeusaukiolot: jouluaatto 24.12. klo 11-15, joulupäivä klo 11-19, tapaninpäivä 26.12. klo 11-19). Osoite: Strandvägskajen 18, Tukholma. Lisätietoja täältä (ruotsiksi).

Tukholman joulumarkkinat

Joulumessut Taxingen linnassa

Joulumarkkinat Tukholma
Kuva: Sten Ohman [CC BY-SA 3.0]

Ruotsalaiset rakastavat linnojaan. Siksi ei liene kovinkaan yllättävää, että maan suurimmat joulumessut järjestetään Taxingen linnassa. Paikalla on yli 130 käsityöläistä myymässä korkealaatuisia tuotteita. Täältä voi myös ostaa herkkuja joulupöytään ja lahjaksi, esimerkiksi kotitekoista juustoa, paikallisia makkaroita, leipää ja joulusillit ja -lohet. Taxingessa käydessä ei kannata missata kahvitteluhetkeä linnan kahvilassa: siellä sanotaan olevan Ruotsin laajin leivonnaisvalikoima – aina vähintään 65 erilaista sorttia. Kaikki herkut ovat itsetehtyjä, ja valikoimasta löytyy paljon vaihtoehtoja erityisruokavalion noudattajille (esim. gluteenittomia ja munattomia tuotteita).

Linnassa on tarjolla myös perinteinen ruotsalainen joulubuffet 30.11.-20.12. välisenä aikana. Päivittäin tarjolla lounas ja illallinen, tarkemmat tiedot löytyvät (ruotsiksi) täältä.

Taxinge Castle sijaitsee noin 60 kilometrin päässä Tukholmasta ja sinne pääsee autolla tai paikallisjuna-bussi yhdistelmällä (reittiopas täällä).

Vuonna 2018 Taxingen messut on avoinna 15.-18.11. ja 22-25.11. Torstaisin klo 11-18, perjantaisin ja lauantaisin klo 10-18 ja sunnuntaisin klo 10-17. Lisätietoja (ruotsiksi) täällä.

Joulumarkkinat Sandhamnissa

Kuva: Arild Våge [CC BY-SA 3.0]
Sandhamnissa tapahtuu myös joulumarkkinoiden muodossa eikä pelkästään murhien. Viveca Stenin kirjojen ja niihin perustuvan tv-sarjan tapahtumat sijoittuvat tälle kauniille saarelle, jonne pääsee Tukholmasta kätevästi laivalla parissa tunnissa.
Sandhamnin joulumarkkinat ovat melko tuore tapahtuma, joka järjestetään tänä vuonna toistamiseen peräkkäin.
Markkinoilta löytyy mm. perinteisiä käsitöitä, joulukoristeita, juhlaherkkuja ja monenlaista aktiviteettia. Myytävillä olevat tuotteet painottuvat saaristolaisten valmistamiin.

Aukioloajat: lauantaisin ja sunnuntaisin 1.-2.12., 8.-9.12. ja 15.-16.12 klo 11-15.  Yhteysalus Tukholman Strandvägeniltä, katso aikataulut täältä. Alueella on myös ravintola, jossa tarjolla joulubuffet, tai paikalla voi nauttia rennomman lounaan pubissa. Lisäksi saarella on mahdollista majoittua, jos haluaa tutustua siihen pidemmän kaavan mukaan. Markkinoille ei ole sisäänpääsymaksua. Lisätietoja (ruotsiksi) täällä.

Tukholman joulumarkkinat

Tukholman joulu markkinat

Muut alueen joulumarkkinat

Lisäksi joulumarkkinoita löytyy ainakin Sigtunan kaupungissa noin tunnin matkan päässä Tukholman keskustasta, idyllisellä Vaxholmin saarella, Långholmenissa ja Skokslostersin linnassa. Tukholman feministiset joulumarkkinat pidetään tänä vuonna 9.12.

Aukioloajat ja informaatio ovat 1.11.2018 tilanteen mukaan, joten ajankohtaiset tiedot on syytä tarkistaa ennen vierailuja.

Oletko vieraillut Tukholmassa joulumarkkinoilla? Onko joulumarkkinaperinne sinun juttusi?

You may also like...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *